Tuesday, May 5, 2009

LAPORAN AKTIVITI LAWATAN

Pada 28 -30 April yang lepas seramai 30 orang pelajar pend. khas, 3 pelajar aliran perdana, 6 guru dan 2 pembantu pengurusan murid telah mengadakan satu aktiviti lawatan sambil belajar ke Kuala lumpur dan Putrajaya. ini merupakan program lawatan tahun ketiga ia dijalankan. sebelum ini, pelajar dibawa ke bandaraya bersejarah dan AFarmosa Resort Melaka. Distinasi ibukota dan pusat pentadbiran dipilih adalah kerana untuk memberi pendedahan kepada warga istimewa tentang pembangunan yang telah dikecapi oleh Negara Malaysia.
Hari pertama lawatan , kami telah memulakan aktiviti dengan melawat Menara Kuala lumpur, di sini murid dilihat sangat teruja dengan panorama kotaraya.keindahan dan kepesatan bandaraya dapat dinikmati oleh mereka. Di sini tiket untuk warga istimewa hanya dikenakan sebanyak RM3 sahaja. harga tiket untuk murid normal ialah RM 28 manakala dewasa RM38. Dokumentari juga telah ditayangkan untuk tontonan murid berkaitan pembinaan Menara Kuala Lumpur. setelah 2 jam berada di menara Kuala lumpur, distinasi seterusnya ialah Aquaria... disana murid dapat melihat pelbagai hidupan marin yang belum pernah mereka terokai. Jika tidak mengikuti lawatan ini , mereka memang tidak berpeluang untuk ke tempat seperti ini memandangkan tiket yang tinggi dikenakan. tetapi melalui rombongan warga istimewa harga separuh dikenakan. setelah 1 setengah jam berada di Aquaria, murid dibenarkan menjalani aktiviti bersiar-siar di taman KLCC dengan pengawasan guru.
Hari kedua , waktu pagi rombongan lawatan telah bertolak ke taman botani. Di sana tujuan lawatan adalah untuk melihat jenis tanaman tropika yang terdapat disana. Kami dibawa mengelilingi taman dengan menaiki keretapi dengan tiket RM3. Namun aktiviti ini kurang berjaya kerana sebahagian sahaja belajar dapat memahami keperluan berada di sana. Seterusnya kami meneruskan program degan lawatan ke Dataran masjid putrajaya dan kawasan sekitar. pelajar diberi penerangan berkaitan pembangunan kawasan persekitaran. pada sebelah petangnya kami telah mengadakan program di Zoo Negara. di sinilah aktiviti yang ditunggu-tunggu oleh warga pendidikan khas. Murid dapat melihat pelbagai jenis haiwan di Zoo. Di sini kami bebaskan murid selama 2 jam tanpa kawalan. ini untuk memberi kemahiran bersosialisasi dan berdikari untuk pelajar. selepas program kami dapati murid begitu teruja. sebelah malam pula kami beriadah di dataran merdeka selama 2 jam.
Hari ketiga keadaan murid sudah keletihan, 4 orang murid mengalami deman panas. oleh itu kami mengambil keputusan untuk pulang lebih awal dari jangkaa. kami bertolak pulang jam 10 dan tiba di sekolah kira-kira jam 1.30 Tengahari. Semua Ibubapa menjemput anak mereka dalam keadaan selamat, walaupun ada 4 orang pelajar kelihatan tidak bermaya.

APA YANG ANDA PERLU TAHU....

Program lawatan sambil belajar ini perlu kerana ia merupakan salah satu keadah p@P dalam pendidikan khas..

Banyak manfaat yang warga istimewa dapat perolehi contohnya kemampuan urus diri, dan berrsosilasasi

Program lawatan ada dalam sukatan Pembelajaran Pendidikan Khas.

Memberi peluang kepada warga istimewa untuk menikmat aktiviti berkumpulan.


Oleh itu jangan lah ada tanggapan bahawa kami warga pendidik golongan istimewa begitu seronak dapat berjalan sahaja dan melakukan banyak aktiviti luar. Besar tanggungjawabnya menjaga anak-anak ini. segalanya terletak dibebanan bahu guru. jika murid aliran perdana mereka boleh berfikir sendiri... kami perlu berfikir untuk mereka.... FIKIR-FIKIR KAN LAH... Kami bukan mendidik mereka untuk berjaya dalam akademik, tapi kami cuba membantu mereka menjadi manusia yang ada peranan untuk diri , keluarga dan masyarakat.
KEJAYAAN KAMI DAPAT MELAHIRKAN WARGA ISTIMEWA YANG MAMPU BERDIKARI DAN MENGURUSKAN DIRI seperti guru normal dapat melahirkan pelajar cemerlang..... itulah pendidikan khas
SEKIAN... nikmati foto-foto semasa lawatan.. lihat anak ini ... apa reaksi mereka...

1 comment:

  1. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

    ReplyDelete